Следвайте Гласове в ТелеграмНово проучване на френския Institut Rousseau изчислява, че

...
Следвайте Гласове в ТелеграмНово проучване на френския Institut Rousseau изчислява, че
Коментари Харесай

Френски институт: „Зелената сделка“ на Брюксел ще струва 40 трилиона евро на Европа

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Ново изследване на френския Institut Rousseau пресмята, че са нужни вложения от 40 трилиона евро, с цел да стане Европа климатично неутрална (с стопанска система с нула въглеродни емисии). Инвестициите, съгласно отчета, са нужни, с цел да „ поддържат Европа в световната конкуренция за конкурентоспособност, в сходство с програмата на Европейски Съюз за стратегическа автономност “.

Проучването прави оценка както обществените, по този начин и частните вложения, нужни на Европейски Съюз, с цел да реализира задачите си в региона на климата.

Подробно са проучени седем огромни страни: Франция, Германия, Италия, Испания, Холандия, Полша и Швеция. Тези страни съставляват почти три четвърти от Брутният вътрешен продукт на Европейски Съюз и вътрешните въглеродни излъчвания на блока.

Докладът се финансира от групата на зелените в Европарламента и задачата му е да убеди страните членки какъв брой е значимо да създадат вложения от 40 трилиона евро, с цел да се извърши „ зелената договорка “ на Брюксел.

Ето план на парите, които отчетът показва:

Трябва да влагаме 40 трилиона евро до 2050 година, с цел да декарбонизираме стопанската система на Европейски Съюз, което се равнява на почти на 10% от сегашния Брутният вътрешен продукт на Европейски Съюз.

Необходими са спомагателни €10 трилиона вложения до 2050 година, приблизително към 2,3% от настоящия Брутният вътрешен продукт годишно. Това е към половината от изразходваното от Европейски Съюз за импорт на изкопаеми горива през 2022 година

Публичните разноски би трябвало да се удвоят от 250 на 510 милиарда евро годишно, с цел да се катализират частните вложения и финансиране на нерентабилни решения за декарбонизация. Пактът за непоклатимост лимитира способността на страните да подхващат дейности, а вложенията в прехода следва да бъдат изключени от тези бюджетни правила.

Тази спомагателна обществена инвестиция от 260 милиарда евро годишно възлиза на към 1,6% от сегашния Брутният вътрешен продукт на Европейски Съюз. Това е по-малко от разноските на Европейски Съюз за възобновяване от Covid-19 (338 милиарда евро годишно) или от дотациите на Европейски Съюз за изкопаеми горива (359 милиарда евро годишно).

Реновирането на здания и насърчаването на ограничението на потреблението на коли и самолети би трябвало да бъдат предпочитани цели за спомагателна социална поддръжка, макар че е нужен обществен ангажимент във всички браншове.
Докладът има за цел да убеди европейците какъв брой е значимо да платим 40 трилиона евро, с цел да спасим климата, като обаче подминава други значими аспекти като деиндустриализацията, която стартира значително и вследствие на „ зелените политики “.

Инфо: obektivno.bg

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР